Ini adalah resipi rendang yang popular di kampung kami. Setiap hari raya, rendang ini dihidangkan bersama juadah yang lain. Ia sesuai dimakan bersama ketupat nasi, ketupat daun palas, lemang, lepet dan juga lepat lui (lepet adalah makanan orang Jawa dibuat daripada pulut yang dibungkus dengan daun kelapa muda, manakala lepat lui adalah makanan orang Bugis daripada pulut yang dibungkus dengan daun pisang).
Cara menyedia dan memasaknya sangat mudah. Yang susah, nak cuci kuali lepas masak. Cuba dulu baru tahu kelazatannya.
Cara menyedia dan memasaknya sangat mudah. Yang susah, nak cuci kuali lepas masak. Cuba dulu baru tahu kelazatannya.
Bahan-bahan
- 1kg daging - dipotong nipis
- 2cm halia - ditumbuk
- 2cm lengkuas - ditumbuk
- 3 keping asam keping
- 1/2 biji kelapa - di perah untuk santan
- 2-3 sudu makan kerisik
- sedikit serbuk kunyit
- 3 helai daun limau purut (buat cebisan kecil).
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
- 15 biji bawang merah kecil
- 7 ulas bawang putih
- sedikit cili kering (jika nak pedas, lebihkan cili kering)
- 3 batang serai
Cara menyediakan
- Panaskan minyak didalam kuali kemudian masukkan kesemua bahan-bahan kisar dan bahan-bahan yang di tumbuk bersama daging. Kacau sebati.
- Biarkan sehingga air daging itu kering.
- Kemudian masukkan santan dan serbuk kunyit. Apabila santan agak kering baru masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa.
- Akhir sekali apabila daging dah hampir empuk masukkan kerisik dan daun limau purut.
- Kacau rata, angkat dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment